AKŞEHİR KİRAZI KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ

Akşehir Kirazı’nı daha iyi tanıtmak ve üreticileri teşvik etmek amacıyla düzenlenen Akşehir Kirazı Kültür ve Sanat Festivali, Akşehir Kültür Merkezi’ nde gerçekleştirilen programa; Akşehir Kaymakamı , Akşehir Belediye Başkanı, Konya Milletvekilleri, Siyasi Parti İlçe Başkanları, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü , İlçe Ziraat Odası Başkanı , Akşehir ticaret Borsası Başkanı , bazı kamu kurum müdürleri, oda başkanları ile çok sayıda vatandaş katılımıyla yapılmaktadır.
Yılda yaklaşık 20-21 ton civarında bir üretim söz konusudur. Üretilen ürünün %70’i 28,mm üzerinde ve tamamı ağırlıklı olarak Avrupa Birliği ülkelerine ihraç edilmektedir. “Akşehir Kirazı” kalitesiyle, aromasıyla, sap uzunluğu ve sertliğini dikkate alarak 11 Nisan 2004’te “Türk Patent Enstitüsü” tarafından “Akşehir Kirazı” olarak tescillenmiştir.
Kiraz üretimi Akşehir çiftçisini kalkındırmaya devam ediyor. Her geçen gün güzel ve kaliteli ürünlerin ortaya çıkması Akşehirli üreticileri memnun ediyor. Fiyat politikası içinse ihracatla alakalı olarak değişiyor ama Kiraz her zaman önemini koruyor. Üreticiler; Üniversiteler,Tarım teşkilatı, Ticaret ve Sanayi Odası, Ziraat Odası, Akşehir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla her geçen gün üretimde kalite artırmaya devam ediyor , Türkiye üretiminin %4’ ünü Akşehir üretiyor. Türkiye ihracatında da yıllara göre %16, 20, 30’u sıralarda olmuştur. Pazarlama noktasında yeterli bir alt yapı çalışması olmadığı için ihracatçı firmaların komisyoncularla işbirliği içerisinde olmaları, üreticilerden aldığı kirazları ihracatçı firmaların damgalarını vurmasıyla gerçekleştiği için üretimde ve satış noktasında düşüş gözlemlenmektedir. Soğuk hava depoları noktasında alt yapı geliştirilmiştir. Orköy kapsamında tarımsal kalkınma kooperatifleri için yapılan soğuk hava tesisleri vardır, Akşehir Belediyesi gerekli altyapıyı oluşturup soğuk hava deposu için arsa üretmektedir.
Ortalama 150 bin civarında ağaçtan yine ortalama 50 bin ton civarında bir kiraz üretimi gerçekleştiriliyor.
Bu festivallerin maksadı kiraz üreticisini yarıştırarak, rekabeti getirerek kaliteyi tetiklemek, bu anlamda da üretimi teşvik etmek. Bundan da artı değer olarak, maddi değer olarak ülke ekonomisine, Akşehir ekonomisine bir kazanım elde edilmektir.
Allah her yöreye ayrı bir aroma, ayrı bir tat vermiş. Akşehir’imizin de kirazı gerçekten ayrı bir tat ve aromaya sahip.
Yapılan festivalde Aşıklar Şöleni programı gerçekleştirilmektedir. Aşıklar; türküler, deyişler, destanlar, atışmalar, lebdeğmez ve kahramanlık türkülerinden oluşan bir program yaparlar.
Kiraz Yarışması ile En Güzel Kiraz Bahçesi Yarışması ödül töreni yapılarak,yarışmada dereceye girenlere programa katılan protokol tarafından çeşitli para ödülleri verilir.